Przyprawy Jest 5 produktów.

Przyprawy i Aromatyczne Zioła w kuchni włoskiej.

Łatwo jest pomyśleć o kuchni indyjskiej, par excellence pikantnej! Ale w rzeczywistości używanie przypraw jest tak samo głęboko zakorzenione w kuchni włoskiej. W rzeczywistości orientalne przyprawy zostały wprowadzone do obszaru śródziemnomorskiego przez starożytnych Greków. Populacje, które wykorzystywały mak do przyrządzania chleba, koper włoski jako składnik sosów kwaśnych, kolendrę do przyprawiania potraw i przyprawiania wina, miętę do przyprawiania mięsa.

To właśnie dzięki wyprawom Rzymianom orientalne przyprawy trafiły do Europy Północnej, wysoko poza Alpy.

Historia

Przyprawy to jednak nie tylko składniki, które mogą nadać wyjątkowy smak. Od czasów starożytnych odgrywają ważną rolę w dziedzinie odnowy biologicznej, medycyny ale także zapachy przypraw były używane do perfumowania ciała. 

Do dziś często słyszy się o przyprawach o sile afrodyzjaku. W rzeczywistości wybitni zielarze i lekarze używali ich do leczenia problemów, takich jak impotencja. Innym razem były używane jako środek wspomagający odchudzanie. Im więcej prowadzi się badań naukowych na ten temat, tym więcej dowodów potwierdza przypisywane na przestrzeni wieków korzyści. Mało tego, współczesne badania ujawniają również możliwe korzyści przypraw korzennych przeciwko chorobom przewlekłym typowym dla współczesnego człowieka. Jeśli jednak przyprawy są dla Ciebie dobre, to z prostszego powodu: pomagają zmniejszyć zużycie składników, które spożywane w nadmiarze mogą zagrozić Twojemu zdrowiu, przede wszystkim soli.

Dziś przyprawy i zioła aromatyczne są szeroko stosowane w kuchni na całym świecie. Przede wszystkim po to, aby wzbogacić smak potraw i zachwycić kubki smakowe nowymi doznaniami, ale wiele osób z nas jest również zainteresowanych wykorzystaniem nowych przypraw do celów zdrowotnych.

Przez stulecia stosowanie przypraw było bardzo zróżnicowane......a to jeszcze nie koniec :)

 

Aktywne filtry