Salami z Osła
Oryginalna nazwa to „Salame di Asino”Salami to jest robione ze 130 g sycylijskiego osła w zakładzie Chiaramontano Chiaramontano powstała dzięki...
Ocet balsamiczny czyli aceto balsamico to produkt tradycyjny i wyjątkowy, ściśle powiązany z pracą ludzi żyjących na tych terenach Modeny, warunkami klimatycznymi i tradycją kulinarną.
Ocet balsamiczny to składnik od lat stosowany w kuchni włoskiej. W odróżnieniu od zwykłych octów winnych, ma słodko-kwaśny smak oraz niezwykły aromat, przez co nadaje każdej potrawie charakterystyczny smak. Zwykle wystarczy tylko kilka kropel octu, by nadać potrawie wyjątkowy charakter. Nie należy przesadzać z jego użyciem - ocet ma jedynie podkreślić, a nie zdominować smak potrawy. Według wielowiekowej tradycji, ocet balsamiczny powinien być ostatnim składnikiem, który dodajemy do potrawy. Wyjątkiem są jedynie sałatki warzywne, gdzie ocet wlewamy przed oliwą. W przypadku gorących dań, możemy przyprawić je octem bezpośrednio przed podaniem lub wlać odrobinę octu na talerz, przed nałożeniem potrawy
Ocet balsamiczny jest też idealnym dodatkiem do codziennej diety, ponieważ nie zawiera dużo kalorii. Mogą bez przeszkód stosować go osoby dbające o linię, ponieważ przyspiesza procesy trawienne i zmniejsza apetyt. Dodatkowo wspomaga również spalanie tkanki tłuszczowej - zawarty tu kwas octowy wspomaga wytwarzanie przez organizm enzymów, które spalają tłuszcz we krwi. Wśród najważniejszych pierwiastków, które znajdują się w tym produkcie, można wymienić potas, fosfor, sód, wapń i magnez. Ocet balsamiczny będzie idealnym lekiem dla osób borykających się z zaburzeniami pracy jelit. Wpływa także na układ krążenia, redukuje ryzyko miażdżycy oraz zwalcza zły cholesterol. Ponadto reguluje ciśnienie krwi oraz wpływa na pracę serca. Produkt ten dzięki zawartym witaminom i minerałom ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Duża zawartość polifenoli pochodzących z winogron, będących silnymi przeciwutleniaczami, zwalcza wodne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu. Dzięki przeciwutleniaczom ocet wzmacnia także system immunologiczny.
Aktywne filtry
Aceto Balsamico di Modena IGP- Invecchiato, czyli Ocet Balsamiczny z Modeny IGP (chronione oznaczenie geograficzne). Oznaczenie IGP oznacza, ?e...
Aceto Balsamico di Modena IGP - czyli Ocet Balsamiczny z Modeny (chronione oznaczenie geograficzne). Oznaczenie IGP oznacza, ?e ocet jest...
Aceto Balsamico di Modena IGP - czyli Ocet Balsamiczny z Modeny (chronione oznaczenie geograficzne). Oznaczenie IGP oznacza, że ocet jest...
Ocet jabłkowy to produkt, który był stosowany już w starożytności. Powstaje podczas fermentacji octowej alkoholu. Ocet ten posiada bursztynowy...
Aceto Balsamico di Modena IGP - czyli Ocet Balsamiczny z Modeny (chronione oznaczenie geograficzne). Oznaczenie IGP oznacza, że ocet jest...