Prosciutto Jest 1 produkt.

Prosciutto czyli szynki Crudo dojrzewające oraz cotto gotowane.

Szynka Prosciutto Cudo

To nie prawda, jakoby szynka która dojrzewa 35 miesięczna jest lepsza od tej która ma 24 miesiące. Prosciutto Crudo tak jak wiele innych mięs, posiada swoje swoiste właściwości: zawartość tłuszczu czy wagę i użyte do przyprawienia składniki. Każda szynka ma swój własny czas dojrzewania. Przedłużanie czasu dojrzewania szynek tylko dla zwiększenia czasu dojrzałości nie koniecznie wpływa na polepszenie smaku. Czasem przedłużanie dojrzewania wpływa na pogorszenie smaku i utratę najlepszej jakości mięsa. Każdy mały producent sprawdza i ocenia stopień najlepszej dojrzałości dla każdego udźca i nie zawsze jest ona taka sama dla całej partii mięsa. Nie ma identycznych płatków śniegu tak samo jak nie ma dwóch takich samych udźców, więc podejście jest zawsze indywidualne. 

Tak postępuje się na Sycylii gdzie tradycja wytwarzania doskonałych szynek nie opiera się tylko na Prosciutto Crudo, ale także na szynkach gotowanych - Cotto. Wybór dobrego mięsa jest możliwy dzięki temu iż zwierzęta na wyspie nie są hodowane w zamkniętych klatkach. Krowy są wypasane w stylu kowbojskim, czyli pędzone z jednego na drugi koniec Sycylii. Owce i kozy pędzone są po pagórkach albo wysokich górach dokładnie tak jak robi się to w Polskich Tatrach. Świnie czarne mieszkają w lasach , gdzie mają zbudowane domki kamienne i żywią się tym co daje natura a najbardziej lubią żołędzie. 

Sycylia to ciągle wyspa doskonałych i naturalnych smaków